Κυνήγι αγριοκούνελου το αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της γεωργικής παραγωγής

rabbit-trap

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον ΕΛΓΑ τον Απρίλιο του 2013 σχετικά με την αντιμετώπιση των ζημιών από τα αγριοκούνελα στις αγροτικές καλλιέργειες της Λήμνου. Θα επιδιωχθεί επέκταση της κυνηγετικής περιόδου, επανεξέταση των μόνιμων καταφυγίων θηραμάτων, καθώς και καλύτερη οργάνωση του νυκτερινού κυνηγιού. Ο ΕΛΓΑ προτείνει την εμπλοκή του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου ώστε να συγκροτηθούν εθελοντικά συνεργεία στα οποία θα παρέχονται δωρεάν τα φυσίγγια.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προτείνει τη διεξαγωγή μελέτης διαχείρισης του πληθυσμού των αγριοκούνελων με τη χρήση παγίδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ: «Σκοπός της διαχείρισης αυτής είναι η μείωση του μεγέθους και της έντασης της προκαλούμενης ζημιάς, με έναν περιβαλλοντικά αποδεκτό και οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Η προτεινόμενη μελέτη που προβλέπει ανάπτυξη δικτύου παγίδων για την αιχμαλώτιση των αγριοκούνελων, θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα διάφορων τύπων παγίδων καθώς και την πρακτική χρήσης τους στο νησί. Το κόστος θα καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ.»

Σχολιάζοντας αυτή την πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου πρέπει να τονιστεί πως η θανάτωση των λαγόμορφων μετά από παγίδευση αναμένεται να είναι περισσότερο επίπονη για τα ζώα (τραυματισμός στην προσπάθεια διαφυγής, στρες, θανάτωση από άρπαγες) σε σχέση με τον άμεσο πυροβολισμό. Γνωστό είναι επίσης σε αυτούς που ειδικεύονται στα λαγόμορφα πως η σύλληψή τους με παγίδες, ιδιαίτερα στα μεσογειακά οικοσυστήματα, δεν είναι εύκολη και αποδοτική επιλογή. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα τις σχετικής προσπάθειας ευχόμενοι να βοηθηθούν οι γεωργοί της περιοχής.

Περισσότερα…